torsdag 23. september 2010

Funksjonalismen

Det finnes mange ulike stilepoker, og i dette innlegget skal jeg bli enda mer kjent med funksjonalismens kjennetrekk. Denne stilretningen er modernistisk, og prinsippet var at alle funksjoner skulle bli tatt i bruk i bygget. Det vil si at husene ble bygget veldig firkantet - ulike geometriske og vinkelrette former. Vinduene i huset skulle være så store at de gjerne dekket store deler av veggene, dette for å slippe inn mest mulig lys om dagen.



Her kan du se et funksjonalistisk hus i tre.




Ingen vet hvor funksjonalismen oppstod, fordi den har så mange innspill fra så mange ulike land, arkitekter og designere. Men hvis man skal si et bestemt sted, sier man gjerne den praktfulle arkitektskolen Bauhaus i Tyskland. Stilepoken hadde sine høydepunkter i perioden 1920-1950, og det var ikke et forsøk på å danne en ny stilepoke. Funksjonalistene ville at hver liten detalj på et bygg skulle stå til full utnyttelse av de som bodde eller jobbet der. Man skulle kunne se hva et funksjonalistisk bygg var brukt til. 






The Centre Le Corbusier, også kalt Heidi Weber museet, er et kunst museum i Sveits, dedikert til arbeidet den svitsiske arkitekten Le Corbusier utførte. I 1960, hadde Heidi Weber et ønske om å gjenomføre et museum designet av Le Corbusier. Bygningen skulle utstille kunst arbeidene hans i et ideelt miljø, skapt av arkitekten selv. 



I 1960 ble Le Corbusier pålagt av Heidi Weber, en sveitsisk kunstsamler, å tenke seg et offentlig utstillings bygg. Ett år senere, ble de første tegningene av et bygg presentert. I 1964 ble bygningen startet, og i 1967 døde Le Corbusier. Centre Le Corbusier ble innviet den 15. juli 1967.


Dette ble den siste bygningen Le Corbusier designet, og den markerte en radikal endring i måten han presenterte bygget på, siden han brukte betong og stein, innrammet i stål og glass. Og i 1960 ble den sitt på som en veiviser for fremtiden. Le Corbusier laget intensiv bruk av prefabrikkerte stål elementer kombinert med multi-farget emalje plater montert til den sentrale kjernen, og over dette tegnet han et "fritt-flytende" tak for å holde huset beskyttet mot regnet og solen.

Centre Le Corbusier er et totalt kunstverk, og reflekterer den harmoniske enhet i Le Corbusiers arkitektur, skulpturer, malerier, møbler, design og hans skrifter. Den er unik og har muligens den eneste slike eksisterende struktur i verden.




Mine tanker om funksjonalismen
Jeg liker veldig godt denne stilepoken. Jeg syns måten byggene er bygget, og det minimalistiske preget er veldig kult. I dag ser man slike hus noen plasser, men jeg syns ikke de passer inn mange plasser, siden de ofte er plassert ved gamle "koselige" hus med store hager. Men jeg tror nok at de fleste hus kommer til å bli lignende dette i fremtiden.




Funksjonalistiske hus i mitt nærmiljø



Vis funksjona...jpg som lysbildefremvisning 












Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar